Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 22:30 - Какво е иман (вяра)?
Автор: pravoveren Категория: Други   
Прочетен: 1497 Коментари: 0 Гласове:
1



 Вяра (иман)”—това е безусловно вярване и приемане на всичко това, което е известил последният и най-велик Пейгамбер Мухаммед алейхисселям, без да се обсъжда с разума, опита и философията. Ако разума възприеме известията на Пейгамбера, то този разум се явява безупречен, здрав.

Да не се вярва или да се съмнява в една от донесените и известени заповеди от Пейгамбера ни Мухаммед алейисселям се явява кюфюр (неверничество). Т.е. това означава да не се вярва в Исляма. Така невярващите се наричат „Кяфири”.

„Вяра” означава да се вярва във всички неща, които открито, ясно са оповестени в Куран-и керим и знаещите се категорично за хадис-и шерифи. Така вярващите се наричат „Мю’мин” или „Мюслиман”. Те се явяват юммет (общността) на Мухаммед алейхисселям. Сред юммета на Мухаммед алейхисселям има една група, която върви в правилния път, вярва така както Той е известил. Тази група се нарича „Ехл-и суннет вел джемаат”. Мюслиманите са разделени на седемдесет и три групи, от тях седемдесет и двете са се отклонили от правилния път, наричат се „Бидат” (заблудени) групи. Останала е само една група в пътя на истината. Това са последователите на Ехл-и суннет вел джемаат. Това е предизвестено от Пейгамбера ни Мухаммед алейхисселям. В хадис-и шериф е повелил: „Синовете Исраилови се разделили на седемдесет и едно течения, от тях седемдесетте ще отидат в Джехеннема, ще се спаси само едно. На седемдесет и две течения се разделили християните, от тях седемдесет и едно ще отидат в Джехеннема. След  време и моят юммет ще се раздели на седемдесет и три течения, от тях седемдесет и двете ще отидат в Дехеннема, ще се спаси само една група.” Есхаб-и кирам попитали, коя ще бъде тази група? Повелил: „Групата, която ще се спаси от Джехеннема са тези, които вървят по моя път и по пътя на моите сподвижници (Есхаб-и кирам)” Този хадис-и шериф е поместен в четирите книги „Сюнен”.



Тагове:   вяра,   религия,   философия,   истина,


Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pravoveren
Категория: Други
Прочетен: 15595
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930